Αρχική » Blog »  Η θεία Μεταμόρφωσις

 Η θεία Μεταμόρφωσις

by

 Η θεία Μεταμόρφωσις

Ιερομόναχος Γρηγόριος

Ο Κύριος λίγο πριν το Πάθος Του, με ένα εξαιρετικά λαμπρό γεγονός, την θεία Μεταμόρφωση, απεκάλυψε την δόξα της Θεότητός Του.

 

Η λέξη μετεμορφώνομαι σημαίνει παίρνω άλλη μορφή. Ο Χριστός βέβαια μεταμορφώθηκε όχι παίρνοντας άλλη μορφή, αλλά αποκαλύπτοντας στου Μαθητάς Του αυτό που ήταν. Λέγει ένα ύμνος της εορτής: Δεῦτε ἀναβῶμεν εἰς τὸ ὄρος Κυρίου… καὶ θεασώμεθα τὴν δόξαν τῆς μεταμορφώσεως Αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ Πατρός.

Εκπληρώνοντας την υπόσχεση που τους είχε δώσει -εἰσί τινες ὧδε τῶν ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον έν τῇ βασιλείᾳ αὐτοῦ- ἀνοιξε τα πνευματικά μάτια των τριών μαθητών Του και τους έδειξε την δόξα του προσώπου Του, δηλαδή την δόξα της ουρανίου Βασιλείας Του.

Το ότι έλαμψε το πρόσωπο του Κυρίου ως ο ήλιος, σημαίνει «πως ότι είναι ο ήλιος για όσους ζουν μόνο με τις αισθήσεις και βλέπουν με τα αισθητά μάτια, αυτό είναι ο Χριστός για όσους ζουν πνευματικά και βλέπουν με το Άγιο Πνεύμα». Όσοι βλέπουν την δόξα του Κυρίου, επειδή είναι καθαροί και άξιοι γι’ αυτό, την βλέπουν σ’ αυτή την ζωή δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, ενώ στην μέλλουσα ζωή πρόσωπον προς πρόσωπον.

Η θεία Μεταμόρφωση ήταν μία νέα φανέρωση του Τριαδικού Θεού. Η πατρική φωνή μέσα από την νεφέλη (η οποία συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα) μαρτύρησε για τον Χριστό με τα λόγια: Οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα. Πρσθέτοντας Αὐτοῦ ἀκούετε[4] έδειξε ότι όσοι υπακούουν στις σωτήριες εντολές του Χριστού, θα κριθούν άξιοι να δουν και την δόξα της Βασιλείας Του.

Ιερομόναχος Γρηγόριος, Η Ορθόδοξη Πίστη, Λατρεία και Ζωή, Σχεδίασμα ορθοδόξου κατηχήσεως, Ιερόν Κουτλουμουσιανόν Κελλίον Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Άγιος Όρος, 2012

You may also like

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
elGreek
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00